Kuchnia

Kuchnia na Malediwach

Malediwy to raj, w którym można prawdziwie się zrelaksować i na nowo zakochać w życiu, zwłaszcza jeśli jest się smakoszem, a jedzenie nowych, ciekawych dań stanowi ulubione zajęcie na wakacjach. Tutejsza kuchnia bowiem jest oparta przede wszystkim na tym, co pochodzi z morza, a ryby łowi się tutaj bez używania haczyków i z uwagą, by nie wyławiać przypadkowo zbyt małych sztuk, a tylko te dorodne.

Kilka słów o tutejszej kuchni

Kuchnia Azji, a właściwie Malediwów jest mieszanką różnych smaków, bowiem na jej obecny wygląd miały wpływ dania arabskie, afrykańskie i indyjskie. Podaje się tu przede wszystkim potrawy wegetariańskie oraz rybne, mięso jada się jedynie z okazji ważnych świąt czy uroczystości. Ma to także związek z tutejszym klimatem – wysoka temperatura może działać osłabiająco na ciało, dlatego lekkostrawna dieta  pomaga w lepszym funkcjonowaniu.

Podstawowym składnikiem wielu dań jest ryż, który je się z przeróżnymi dodatkami i przyprawami, jak na przykład słynne indyjskie curry, wiórki kokosowe, cytryna, papryczka chili czy sól. W zależności od wyspy, na której się spędza wakacje – można na niektórych z nich natknąć się na uprawę słodkich ziemniaków, których koniecznie trzeba spróbować.

Przysmaki czekające na rajskich wyspach Malediwów

Podstawą lokalnej kuchni Malediwów są oczywiście ryby, a szczególnie tuńczyk. To król pośród tutejszych przysmaków. Wędzi się go tutaj, gotuje, suszy, smaży i opieka, a następnie podaje jako przystawkę, czy dodaje do takich dań jak curry. Warto także skosztować rosołu rybnego, czyli garudhija, w której tuńczyk gra główne skrzypce.

Pyszny jest także wypiekany z mąki płaski chleb, czyli roshi, który króluje przy tutejszych śniadaniach. Smaży się go w oleju kokosowym, dodaje ziół, cebulę i inne przyprawy. Może być dodatkiem do kolejnego dani, które stanowi podstawę kuchni południowoazjatyckiej, tak popularnej na tutejszych wyspach, czyli curry. Tutaj sos wzbogaca się kardamonem, imbirem, czosnkiem, kolendrą, kurkumą oraz papryczką chilli. A by zagęścić danie dodaje się soczewicę. Smacznego!

H&H Color Lab

Przebywając na tej stronie akceptujesz przetwarzanie plików Cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij